سالانه چندین تن کود شیمیایی در زمین های کشاورزی، باغات و گلخانه ها به کار میرود.کشاورزان از انواع متفاوتی از کود های شیمیایی برای محصولات مختلف خود استفاده میکنند.کود هایی که در زراعت به کار میروند از طریق تامین مواد ضروری و عناصر مغذی برای گیاهان، موجب تقویت آنها شده و علاوه بر کاهش امکان بیماری، نتایج خوشایندی را در زمینه محصول دهی به ارمغان می آورند.
این کود های شیمیایی یا طبیعی که در زمین ها و باغ های کشاورزی به کار میروند، از روش های متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند.روش های متعددی در زمینه کوددهی وجود دارد و هرکدام از آنها نتایج مخصوص به خود را دارند. در این مقاله به معرفی روش چالکود، مزایای آن و روش انجام دادن آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
کوددهی
یکی از ضروری ترین فعالیت ها در زمینه روش های کشت کشاورزی، کوددهی به گیاهان میباشد.گیاهان برای حیات و رشد مناسب به عناصر غذایی متعددی نیاز دارند و در صورت نبود این عناصر، گباهان دچار ضعف و یا حتی نابود خواهند شد.
کود های شیمیایی و یا کود های آلی، با تامین کردن مواد مورد نیاز گیاهان باعث میشوند تا علاوه بر حیات و رشد گیاهان، عملکرد های آنها تقویت شده و محصولات بهتری به بار بیاورند.وجود انواع بسیاری از کود ها با عناصر مختلف باعث شده تا برای هر نوع گیاهی که کاشته میشود، حداقل یک نوع کود وجود داشته باشد.
کمبود مواد غذایی برای گیاهان و یا رژیم غذایی اشتباه، میتوان موجب اختلال های متعدد در رشد و محصول دهی گیاهان شود.بسیاری از کمبود هایی که گیاهان میتوانند به آنها مبتلا باشند، در محصولات نمایان میشوند که این موجب به وجود آمدن خسارات سنگینی میشود. به همین دلیل.خرید کود کشاورزی یکی از کار های الزامی کشاورزان و باغداران میباشد .
انواع روش های کوددهی
کشاورزان با توجه به محصولاتی که کشت میکنند، کود هایی که استفاده میکنند و مشاوره های کارشناس گیاهی از روش های مختلفی برای کوددهی گیاهان خود استفاده میکنند.این روش های کوددهی مانند چالکود، هرکدام ویژگی های متفاوتی دارند و سرعت عملکرد آنها نیز متفاوت است.
شاخصه اصلی که روش استفاده از کودها را تایین میکند شکل ظاهری کود ها میباشد . کود ها به سه شکل کودهای مایع، کودهای پودری، کودهای گرانوله و ژله ای تولید میشوند. هرکدام از این حالت های کود روش استفاده مخصوص به خود را دارند و حتی قیمت های متفاوتی نسبت به اشکال دیگر دارند. برای مثال در رخی موارد کودهای مایع قیمت بیشتری نسبت به کودهای پودری دارند.
روش های کوددهی با توجه به نوع کود ها عبارتند از:
کود های پودری و گرانوله
- بذر پاشی (پخش سطحی و نوار پاشی)
- چالکود
کود های مایع
- محلول پاشی
- کود آبیاری
هرکدام از این روش ها ویژگی های خود را دارند.در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد که چالکود چیست و چه مزایایی دارد.
چالکود چیست ؟
درختان مانند همه گیاهان به مواد مغذی و عناصر متعدد برای حیات نیاز دارند.ما برای رفع نیاز غذایی درختان از کود های مختلف استفاده میکنیم.یکی از روش هایی که برای کود های آلی و شیمیایی به کار میرود و تاثیر بسزایی در تقویت ریشه درخت و رشد آن دارد، روش چالکود میباشد.
زمان ها متفاوتی برای اجرای این روش وجود دارد که کشاورزان آنها را به عنوان چالکود زمستانه، چالکود بهاره و چالکود پاییزه میشناسند.
در این روش چاله هایی با فاصله کم از ریشه درخت حفر میشوند و به صورت لایه به لایه با کود های مختلف پر میشوند.با گذر زمان این مواد تجزیه شده و به ریشه درختان میرسند و عناصر مورد نیاز آنها را تامین میکنند.با توجه به اینکه کود ها به خاک نفوذ میکنند، میتوان گفت این روش یکی از مناسب ترین روش های استفاده از کود ها میباشد که موجب تقویت ریشه و افزایش محصول دهی درختان میشود.
با توجه به فاصله ای که درختان از یک دیگر دارند و شرایطی که خاک دارد، چاله ها به شیوه های مختلفی حفر میشوند.برای مثال برای درختانی که فاصله استاندارد را رعایت نکرده و بیش از حد به یکدیگر نزدیک هستند نمیتوان دو چاله حفر کرد؛در نتیجه میان آن دو یک چاله حفر کرده و آن را پر میکنیم.این کار باعث میشود تا هم هردو درخت تقویت شوند و هم در مصرف کود صرفه جویی شود.
مزایای روش چالکود
همانطور که گفتیم، هریک از روش های کوددهی ویژگی های مخصوص خود را دارند که با توجه به شرایط متفاوت به کار گرفته میشوند.با توجه به این موضوع میتوان گفت که روش های مختلف کوددهی علاوه بر تاثیرات مثبتی که خود کود دارد، میتوانند مزایایی داشته باشند.
در این بخش تعدادی از مزایای بکار بردن این روش را برای شما بیان خواهیم کرد.
- موجب رشد بهتر ریشه درختان میشود
- میوه دهی درختان را افزایش میدهد
- بهبود مقاومت گیاهان در برابر تنش های محیطی از جمله سرما
- بهبود مقاومت درخت دربرابر بیماری گیاهان و آفت زدگی
- اصلاح و تقویت خاک به دلیل ترکیب عناصر ضروری در خاک
- جلوگیری از شکوفه ریزی
- جلوگیری از سوزش ساقه ها
- افزایش کیفیت محصولات
- کاهش علف های هرز
- سهولت در جذب مواد مغذی توسط ریشه
- افزایش کارایی کود
- کاهش مصرف کود نسبت به هکتار
این روش علاوه بر مزایایی که دارد، یکی از آسان ترین روش های کودهی به درختان میباشد؛به همین خاطر باغداران از روش حفر چاله برای کوددهی استفاده میکنند.
چالکود در ۵ قدم
تمامی کود ها با وجود اینکه مزایای بسیاری برای گیاهان ما دارند، در صورت استفاده بی رویه و بی برنامه میتوانند موجب به وجود اومدن اختلالات مختلف و یا حتی نابودی گیاهان خواهند شد. تمامی کشاورزان و باغداران برای کوددهی به گیاهانشان باید برنامه ای مشخص و متناسب برای گیاه و شرایط آنها داشته باشند تا علاوه بر بهینه سازی مصرف، از به وجود آمدن خسارات احتمالی جلوگیری شود.
در این بخش روش چالکود کردن را به شما آموزش خواهیم داد.
ابتدا بدانید که در فرمول چالکود، عمق هر چاله به سن درخت بستگی دارد.به این صورت که هرچه سن درخت کمتر باشد با توجه به اینکه ریشه ها کوتاه تر هستند، عمق چاله باید کمتر باشد.برای درختان سه سال به پایین گودال ها باید ۳۰ سانتیمتر باشند و برای درختان دیگر، ۵۰ سانتی متر عمق کافی است.
- ریشه های جوان و فعال تر درختان ، در ۱/۳ نواحی آخر سایه انداز درخت وجود دارند به همین دلیل محل حفر چاله ها نیز باید در همین نقاط باشد؛چراکه ریشه های جوان از ریشه های کلفت و پیر بیشتر آب و مواد جذب میکنند.
- تعداد چاله ها با توجه به نوع خاک، نوع درخت و سن آن متفاوت است.معمولا برای هر درخت میوه دو الی چهار گودال ایجاد میکنند.در باغ هایی که درختان آن نزدیک به هم کشاته شده اند، بین هر دو درخت یک چاله حفر کرد.
- قطر چاله هایی که حفر میکید با توجه به ابزار شما متفاوت خواهد بود.درصورت حفر گودال با بیل و کلنگ قطر چاله حدود ۳۰ تا ۶۰ سانت خواهد بود.در شرایطی که گودال ها با مته مخصوص حفر میشوند، عمق چاله ها حدود ۴۰ سانتی متر خواهد بود.
- خاک هایی که بیرون ریخته شده اند را در ردیف بین درختان پخش کنید و چاله ها را با کود های مورد نظر خود پر کنید.معمولا ابتدا کود های طبیعی مانند کود های دامی به داخل چاله ریخته میشوند و سپس کود های شیمیایی بر روی آنها.
- برای مراقبت مناسب از گودال ها باید دو شاخصه ی رطوبت و تهویه هوا را در نظر داشته باشید. خیسی و یا خشکی بیش از حد کودها عملکرد آنها را تضعیف خواهد کرد.
توجه داشته باشید که این مراحل به طور کلی نوشته شده اند و برای آگاه از روش مناسب برای گیاهان خود باید با کارشناس در تماس باشید چراکه برای برخی از درختان این روش ها متفاوت است.برای مثال در چالکود درخت گردو نزدیکی بیش از حد چاله های پر از کود به ریشه میتواند تاثیرات مخربی به همراه داشته باشد.
زمان مناسب چالکود
حال که از چالکود، مزایای آن و روش انجام آن مطلع شدیم، شاید از خود بپرسید که بهترین زمان برای چالکود چیست؟ در این بخش برای شما بهترین و مناسب ترین وقت برای حفر چاله ها را شرح خواهیم داد.
بسیاری از افراد فکر میکنند که در فصول سرما به خصوص زمستان که درختان به خواب میروند، نیاز چندانی به مراقبت نیست.این موضوع کاملا اشتباه میباشد چرا که یکی از بهترین زمان های کوددهی به خصوص از طریق حفر چاله در فصول پاییز و زمستان هستند.در چالکود زمستانه آبشویی کودها کاهش میابد و بارندگی در زمان باقی مانده تا بهار باعث میشود عناصر آزاد شوند تا ریشه آنها را جذب کند.
بعد از زرد شدن و سقوط برگ ها و زمان به خواب رفتن درختان مناسب ترین زمان برای چال کردن کودها میباشد.انجام دادن این کار در ماه بهمن موجب میشود تا علاوه بر افزایش مقاومت درختان، رشد بهتر و محصول دهی بیشتری را شاهد باشیم. همچنین چال کردن برخی از کودها در پاییز باعث میشود که درختان مواد مورد نیاز را در خود ذخیره کنند.
کلام پایانی
یکی از دلایلی که کود های گرانوله در بازار خرید کود کشاورزی آنلاین بسیار مورد توجه قرار میگیرند، آسانی مصرف و بصرفه بودن آنها برای روش حفر چاله میباشد.این روش از آسان ترین و درست ترین روش های کودرسانی به درختان و گیاهان میباشد که کشاورزان و باغداران همواره از آن استفاده میکنند.