کود های شیمیایی انواع بسیار زیادی دارند که تمامی آنها در سرتاسر جهان توسط کشاورزان و باغداران در مزارع و باغ ها و گلخانه ها استفاده میشوند.این کود ها هرکدام ترکیبات منحصر به فردی دارند که درصورت مورد استفاده قرار گرفتن، عناصر مورد نیاز گیاهان برای رشد و محصولدهی بهتر را تامین میکنند.
یکی از کود های شیمیایی محبوب در صنعت کشاورزی که برای تقویت و بهبود عملکرد گیاهان به کار میرود، کود دی آمونیوم فسفات است.در این مقاله به معرفی ای کود،مزایای آن و زمان مصرف کود دی آمونیوم فسفات خواهیم پرداخت.با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
دی آمونیوم فسفات
کود دی آمونیوم فسفات که به عنوان کود DAP نیز شناخته میشود،یک نوع کود شیمیایی با رنگ خاکستری و در برخی مواقع زرد میباشد که قابلیت حل شدن در آب را نیز دارند.فرمول شیمیایی این کود NH4)2HPO4) است.این کود دارای منابعی از عناصر نیتروژن و فسفر میباشد که برای گیاهان موادی ضروری هستند.
فسفات دی آمونیوم به سه شکل مایع، گرانوله و پودری در بازار وجود دارد و رنگ آن اکثرا تیره است.این ماده بعد از حل شدن در آب یون هایی مانند NH4+ آزاد میکند.کشاورزان و به طور کلی کسانی که از گیاهان نگهداری میکنند از این کود ببرای تامین فسفر گیاهان و درختانشان استفاده میکنند.این کود درصد حلالیت بالایی دارد که باعث میشود استفاده کردن از آن به هنگام کوددهی فرآیندی آسان تر باشد.
این ماده که بیشترین استفاده خود را در صنعت کشاورزی دارد، در فرآیند تولید از واکنش بین دو ماده ی اسید فسفریک و آمونیاک به دست می آید.موادی که به عنوان آمونیوم فسفات شناخته میشوند، به دسته ی دی آمونیوم فسفات و مونو آمونیوم فسفات تقسیم میشوند که هردوی آنها به عنوان کود برای تامین مواد غذایی گیاهان به کار میروند.
شکل گرانوله ی این کود حدودا به اندازه ی ۵ میلی متر هستند.این محصول به طور معمول دارای ۱۶ تا ۱۸ درصد نیتروژن هستند که به شکل آمونیاک است؛و همچنین ۴۶ تا ۴۸ درصد فسفر در این محصول وجود دارد که به شکل فسفات آمونیوم است.درصد های ترکیبات این عناصر در بین محصولات مختلف از تولید کننده های مختلف متفاوت میباشد.حلالیت و وجود منابع سرشار عناصر مغذی باعث شده تا این کود به یکی از محبوب ترین کود ها در زمینه خرید کود کشاورزی تبدیل شود.
کمبود فسفر و نیتروژن
همانطور که در بخش قبل گفتیم، کود دی آمونیوم فسفات دارای منابعی سرشار از عناصر نیتروژن و فسفر است که هردوی آنها برای بسیاری از عملکرد های حیاتی گیاهان ضروری هستند.نیتروژن(ازت) و فسفر از عناصر ماکرو یا درشت مغذی مورد نیاز گیاهان هستند.در این بخش به شکل خلاصه برای شما توضیح میدهیم که نتایج کمبود این دو عنصر در گیاهان چه خواهد بود.
نتایج کمبود فسفر در گیاه
- کاهش چشمگیر رشد در گیاهان
- ضعیف شدن گیاه
- کاهش چشمگیر تولید بذر و میوه
- کاهش چشمگیر گلدهی گیاه
- ریزش برگ های پیر
- تغییر رنگ ساقه گیاه
- تغییر شکل و رنگ برگ گیاهان در برخی موارد
از همه این ها مهم تر، فسفر در گیاهان حیاتی ترین نقش را در توسعه و رشد ریشه آنها بر عهده دارد که باعث قوی بودن و جذب بهتر مواد ضروری برای گیاهان میشود.درصورت کمبود این عنصر ریشه گیاه ما به شکل کامل و کافی رشد نخواهد کرد و این باعث بوجود آمدن ضعف های بسیاری در گیاهان خواهد شد.
نتایج کمبود نیتروژن در گیاه
- کاهش سرعت رشد گیاه
- کاهش رشد کلی گیاه
- کاهش کیفیت محصولات
- کاهش میزان تولید کلروفیل در گیاه
- زرد شدن تدریجی برگ ها
- توقف تولید پروتئین های ضروری برای گیاه
- کاهش انتشار آنزیم های مفید گیاهی
- کمبود مقاومت لازم برای مقابله با تنش های محیطی
- به وجود آمدن بیماری های گیاهی
کود فسفات دی آمونیوم یا همان کود دپ (DAP) به دلیل مزایای زیادی که برای گیاهان دارد به یکی از محصولات درخشان در بازار خرید کود کشاورزی آنلاین تبدیل شده است.کشاورزان سرتاسر جهان برای تامین مواد مورد نیاز گیاهانشان از این محصول استفاده میکنند.
مزایای دی آمونیوم فسفات برای گیاهان
همانطور که گفتیم کود های با تامین مواد مورد نیاز گیاهان موجب تقویت و بهبود کلی آنها میشوند.انواع بسیاری از کود وجود دارد و هرکدام از آنها با ترکیباتی که دارند موجب تامین برخی از عناصر میشوند.حال که نتایج نبود عناصری مانند نیتروژن و فسفر را میدانیم،در این بخش برای شما توضیح میدهیم که استفاده از کود دی آمونیوم چه مزایا و فوایدی برای گیاهان ما دارد.
مقاومت بیشتر
در دسترس بودن عناصر نیتروژن و فسفر برای گیاه باعث میشود تا گیاه با تغذیه از آنها و رشد بیشتر، مقاومت زیادی را در برابر تنش های محیطی به دست بیاورد.این عناصر همچنین به مقاومت گیاه در برابر آفات زراعی و بیماری های گیاهی نیز کمک میکند.
تامین مواد غذایی
استفاده کردن از این محصول موجب تامین منابع نیتروژن و فسفر مورد نیاز گیاهان میشود.این دو عنصر از سه عنصر ماکرو ضروری برای گیاهان هستند و عملکرد های مختلفی را در گیاهان بر عهده دارند.این کود در برخی موارد دارای درصدی از عنصر گوگرد نیز میباشد که یک عنصر مغذی دیگر برای گیاهان است.
تحریک افزایش رشد
گیاهانی که در دوره اولیه از رشد خود هستند نیاز زیادی به عناصر فسفر و نیتروژن دارند.به کار بردن این کود به خصوص به شکل مایع باعث میشود تا نیاز گیاه به این مواد برطرف شده و در نتیجه رشد سالم و کاملی را در گیاهانمان شاهد باشیم.علاوه بر آن طول ساقه ی گیاه افزایش یافت و گیاهمان قوی تر خواهد بود.
رشد و توسعه ریشه
استفاده از این کود فسفر زیادی را برای گیاهان فراهم میکند.وجود میزان کافی از عنصر فسفر باعث میشود که ریشه های گیاه رشدی قوی تر، عمیق تر و با کیفیت تر داشته باشند که در نتیجه ی آن مواد غذایی و آب با آسانی بسیار بیشتری جذب گیاهان خواهند شد.جذب بهتر مواد غذایی موجب رشد بهتر و قوی تر گیاه میشود.
افزایش گلدهی
عنصر فسفر علاوه بر کمک به رشد بهتر ریشه، موجب افزایش گلدهی و تولید میوه های با کیفیت نیز میشود.این عنصر با افزایش رشد زایشی گیاه، موجب تولید محصولات بهتر از نظر کمی و کیفی میشود.
مزایای بسیاری که این کود دارد باعث شده تا کشاورزان به جای استفاده از کود نیتروژن بالا و یا کود فسفات، به استفاده از کود فسفات دی آمونیوم روی بیاورند که هر دو عنصر را شامل میشود.
نحوه مصرف کود دی آمونیوم
برای مصرف بهینه و درست هر کودی باید زمان و نحوه مناسب مصرف مناسب آن را بدانیم.دانستن این موضوعات و به کار گیری آنها باعث میشود تا نه تنها از هدر رفتن کود ها جلوگیری شود بلکه عملکرد آنها افزایش یابد تاذ بیشترین و بهترین تاثیرات را بر گیاهان ما بگذارند.در این بخش برای شما نحوه و زمان مصرف کود دی آمونیوم فسفات را شرح میدهیم.
روش مصرف
کود دی آمونیوم فسفات مایع را میتوانید از طریق روش محلول پاشی از طریق دستگاه های مخصوص استفاده کنید.شکل مایع این کود همچنین با از طریق ترکیب با آب و با روش کود آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد که یعنی از طریق سیستم آبیاری به گیاهان میرسد.
کود دی آمونیوم فسفات گرانوله یکی از بهترین انتخابات کشاورزان و باغداران برای کوددهی از روش چالکود میباشد.چالکود به حفر چاله های کوچک در اطراف درختان و پر کردن آنها با کود گفت میشود.از شکل گرانوله این کود برای بذر پاشی هم استفاده میشود که یعنی ریختن مسقیم گرانول ها به روی خاک مانند ذرات بذر.این ذرات با گذر زمان عناصر را آزاد کرده و موجب تقویت گیاهان ما میشوند.
زمان مصرف
کود دی آمونیوم فسفات را میتوانیم در هر زمانی که با علائم کمبود مواد غذایی مربوطه مواجه شدیم استفاده کنیم.اما هر کودی برای مصرف به خصوصی دارد به این منظور که در آن زمان بکار بردن کود در آن زمان نتایج بیشتر و بهتری خواهد داشت.زمان مصرف کود دی آمونیوم فسفات اکثرا در فصل های بهار و پاییز میباشد چرا که در این اوقات جذب مواد از طریق ریشه ها بیشتر انجام میشود.علاوه بر این، یکی از بهترین زمان های استفاده از این کود در دوره رشد ابتدایی یا اولیه گیاهان میباشد چراکه در این زمان نیاز گیاهان به نیتروژن و فسفر بیشتر است.