پسته یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی ایران است و در زمینه های اجتماعی و اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. صادرات این محصول درصد بسیاری از درامد های غیر نفتی کشورمان را تشکیل میدهد.
پسته های ایران طرفداران بسیاری در سرتاسر دنیا دارد و جزو یکی از باارزش ترین خشکبار های جهان است. با توجه به ارزش بالایی که پسته در زمینه های مختلف دارد، باید بدانیم که کشت درست و مراقبت از درختان پسته اهمیت بسیاری دارد .
این مطلب را نیز بخوانید: بهترین کود برای گلدهی زعفران
یکی از راه های مراقبت و تضمین محصول دهی باکیفیت این درخت ، استفاده از بهترین کود برای پسته میباشد . کودها مواد غذایی گیاهان را تامین میکنند و مانع از ضعف و کاهش عملکرد آنها میشوند . در این مقاله به اهمیت کوددهی درخت پسته ، معرفی کود مناسب پسته و مزایای آن خواهیم پرداخت .
فهرست مطالب
پسته
پسته درختی میباشد که سرچشمه آن از مناطق آسیایی و خاور میانه است . کلمه پسته واژه ای فارسی میباشد که از طریق زبان لاتین به کلمه ی pistachio تبدیل شده و در زبان انگلیسی به کار میرود . کشت پسته به صبر بسیاری نیاز دارد چرا که هر نهال پسته ، پس از 7 تا 9 سال شروع به محصول دهی میکند .
محصولات پسته ایران ، از محبوبیت زیادی در سراسر جهان از جمله کشور های عربی برخوردار است و صادرات این محصول ، یکی از بزرگترین منابع درامد ارزی کشورمان است . با وجود پیشرفت رقبایی مانند آمریکا و ترکیه در زمینه تولید پسته ، ایران همچنان در صدر جدول صادرات میباشد .
این مطلب را نیز بخوانید: کود سولفات پتاسیم + مزایای آن
با وجود پیشرفت رقبا و موانعی مانند تحریم ها ، ایران همچنان سالانه تا حدود یک میلیارد دلار به کشور های دیگر پسته صادر میکند .
پسته انواع مختلفی دارد . انواع پسته به پنج دسته تقسیم میشوند :
- فندقی
- احمد آقایی
- اکبری
- کله قوچی
- بادامی (بادام پسته)
پسته ها همچنین سایز بندی های متفاوتی دارند که از 18 (خیلی درشت) شروع شده و تا 28 (خیلی ریز) میرود . انواع پسته هایی که نام بردیم هرکدام با سایز های خاص خود برداشت میشوند . انواع پسته به کشورهایی مانند کشور های عربی و حاشیه خلیج فارس ، روسیه ، آمریکا ، آلمان و … صادر میشود و هرکدام از آنها بعضی از انواع پسته را به دیگری ترجیح میدهند . برای مثال کشور های قطر و امارات ، تقاضای بیشتری برای پسته اکبری دارند .
این مطلب را نیز بخوانید: نقش کود فسفات در رشد گیاه
درصد بسیاری از تولیدات پسته کشورمان بر عهده استان های کرمان ، خراسان و یزد میباشد و انواع مختلف پسته ، از این استان ها به سایر نقاط کشور و کشور های خارجی صادر میشود .
اهمیت کوددهی پسته
همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم ، پسته از اهمیت بسیار زیادی در زمینه کشاورزی و صادرات برخوردار است . با توجه با ارزش بالایی که پسته دارد ما باید تمام تلاشمان را بکنیم تا از درختان مراقبت های لازم را اجرایی کنیم و از ضعف ، بیماری یا حتی مرگ درختان پسته جلوگیری کنیم ؛ از این رو کشاورزان هنگام خرید کود کشاورزی به انتخاب کود پسته روی می آورند.
کمبود مواد غذایی و عناصر ضروری ، برای تمامی گیاهان تهدید بزرگی به حساب می آید . نبود عناصر لازم موجب ضعف گیاهان، اختلال در رشد و محصول دهی ، کمبود مقاومت گیاه در برابر بیماری و آفت زدگی خواهد شد . بیمار شدن و یا آفت زدگی درختان پسته به خسارات جبران ناپذیری تبدیل خواهد شد و میتواند موجب خرابی و نابودی کامل محصولات بشود ؛ به همین خاطر استفاده از کود پسته عملی ضروری است .
کود درخت پسته با تامین این عناصر ، موجب ایجاد فرصت رشد بهتر برای درخت میشود . هرکدام از عناصر ماکرو و میکرو در درخت پسته فعالیت های خاصی دارند و در صورت نبود یکی از آنها ، فعالیت های مربوط به آنها دچار اختلال خواهند شد .
این مطلب را نیز بخوانید: کود کامل NPK چیست ؟
در ادامه عناصر مورد نیاز درخت پسته و علائم کمبود هرکدام را برای شما ذکر میکنیم .
-
نیتروژن
- زردی برگ ها
- رشد ضعیف برگ ها و شاخه ها
- تیره شدن رنگ درخت
- تاخیر محصولدهی
-
پتاسیم
- خشکی برگ ها
- شکننده شدن شاخه ها
- یکنواخت نبودن محصولدهی درخت
- سوختگی اطراف برگ ها
-
کلسیم
- خشک شدن نوک برگ ها
- تاخیر رشد شاخه و برگ ها
- کیفیت پایین و حساسیت میوه ها
این مطلب را نیز بخوانید: کود کامل NPK چیست ؟
-
فسفر
- تغییر رنگ برگ ها
- کاهش کیفیت و عملکرد میوه ها
- کاهش تعداد میوه ها
- کاهش رشد
-
مس
- تغییر رنگ و شکل برگ ها
- نامنظم بودن میوه ها
- ضعف رشد شاخه ها
-
آهن
- کاهش کیفیت و کمیت میوه ها
- ضعف درخت و کاهش رشد
- برگ ها کم و کوچک
این مطلب را نیز بخوانید:کود شیمیایی اوره چیست ؟
-
روی
- تاخیر در رشد
- کلروز
- کاهش تعداد و اندازه برگ ها
-
منگنز و بور
- خشکی و تغییر رنگ
- ریزش خوشه ها
- کوتاهی ساقه ها
- کاهش کیفیت محصولات
بهترین کود برای پسته
حال که با اهمیت کوددهی درخت پسته و علائم کمبود عناصر ضروری برای حیات آن آشنا شدیم ، باید ببینیم که بهترین کود برای پسته کدام است . انواع بسیاری از کود ها در اشکال مختلف و با ویژگی های مختلف وجود دارد . ما باید بتوانیم با آگاهی از نیاز های خاک و درختانمان ، اقدام به انتخاب بهترین کود برای درخت پسته کنیم .
به طور کلی ، بهترین کود برای گیاهان ما ،کودی است که نیاز گیاهانمان را تامین کند در نتیجه نمیتوان به طور قطعی گفت که یک نوع کود بهترین کود درخت پسته است .اما میتوان با توجه به نیاز های مختلف درخت فهمید که بکار بردن چه کودی بهترین گزینه برای باغ های ما میباشد .
در این بخش انواع کود مناسب پسته را برای شما نام میبریم .
کود های آلی
- کود کمپوست : این کود از تجزیه مواد آلی مانند برگ ها ،زباله های خانگی و ضایعات گیاهی به دست می آید و منبعی غنی از مواد مغذی است . این محصول ظرفیت نگهداری آب را افزایش میدهد و فعالیت های میکروبی در خاک را افزایش میدهد که موجب بهتر شدن کیفیت خاک میشود .
- کود حیوانی : این کود از فضولات حیواناتی مانند گاوها ،گوسفند ،مرغ و کبوتر به وجود می آیند . این محصول دارای مقدار قابل توجهی از عناصر ماکرو یعنی فسفر ، پتاسیم و نیتروژن است که به تقویت و رشد درختان بسیار کمک میکند . این کود ها اکثرا به صورت پوسیده شده مورد استفاده قرار میگیرند و موجب حاصلخیزی خاک میشوند . کود مرغی مایع برای پسته یکی از کود های پرطرفدار در زمینه خرید کود کشاورزی میباشد .
کود های معدنی
- سولفات روی : این کود برای تامین عنصر روی در درخت پسته استفاده میشود و نقش موثری در رشد و توسعه برگ ها و تولید هورمون های گیاهی دارد . استفاده از این کود باعث جلوگیری از کوچکی و زردی برگ ها میشود و کیفیت محصولات را افزایش میدهد.
- سولفات آهن : این کود تامین آهن درخت را به عهده دارد و از کلروز برگ ها جلوگیری میکند . استفاده از این کود موجب افزایش فتوسنتز و تولید کلروفیل میشود که تاثیرات چشم گیری در تقویت و رشد درخت پسته دارد .
این مطلب را نیز بخوانید: کود های آلی
کود های شیمیایی
- کود کامل NPK 30-10-10 : یکی از عناصر ماکرو ضروری برای تمام گیاهان از جمله پسته ، نیتروژن میباشد . رشد و محصول دهی درخت پسته شدیدا نیازمند عنصر نیتروژن میباشد چرا که نیتروژن در درخت پسته وظیفه تولید پروتئین های گیاهی را دارد . همچنین در تولید اسید آمینه ها نقش موثری دارد . این کود با داشتن سی درصد نیتروژن کمک بسیاری به رشد درخت پسته میکند . علاوه بر آن دارای ده درصد از عناصر فسفر و پتاسیم میباشد که به توسعه ریشه و مقاومت درخت دربرابر بیماری می افزاید .
- کود سوپر فسفات ساده : عنصر فسفر تاثیر بسیاری در تقسیم های سلولی گیاهان دارد و مسئولیت انتقال انرژی در سرتاسر گیاه را دارد . در نتیجه رشد سالم و درست درخت پسته متکی به عنصر فسفر میباشد . این عنصر موجب افزایش توسعه ریشه درخت شده و گلدهی آن را تقویت میکند که در نتیجه آن محصولات با کیفیت تری برداشت خواهیم کرد . کود سوپر فسفات ساده منبعی غنی از فسفر میباشد و استفاده از آن به عنوان کود پسته نتایج مثبتی خواهد داشت .
- کود کامل NPK 12-12-36 : پتاسیم در گیاهان همانند بدن انسان ، به آبرسانی کمک میکند و علاوه بر آن مسئول باز و بسته کردن روزنه های روی سطح برگ هاست . بکار بردن این کود مناسب پسته موجب خندان شدن پسته ها خواهد شد . این عنصر همچنین موجب افزایش مقاومت در مقابل بیماری گیاهان خواهد شد .
این کود ها به سه شکل مایع ، گرانول و پودر در بازار عرضه میشوند و هنگام خرید عمده کود کشاورزی محبوبیت زیادی بین کشاورزان و باغداران دارد .
مزایای استفاده از کود مناسب پسته
حال که با بهترین کود برای پسته آشنا شدیم ، باید بدانیم که استفاده از کود درخت پسته چه مزایایی دارد و چه کمکی به محصولات ما میکند . همانند تمامی انواع گیاهان ، استفاده از کود پسته موجب تقویت کلی سیستم گیاه و افزایش کیفیت محصولات برداشت شده خواهد شد .
درختانی که با برنامه مناسب و با کود مناسب ، تحت نظر کارشناسان کشاورزی رشد داده شدند ، به مراتب محصولات با کیفیت تری ارائه خواهند داد نسبت به درختانی که مواد مغذی مورد نیاز را دریافت نکرده اند و مدیریت کافی را دارا نبودند . در این بخش تعدادی از مزایای استفاده از بهترین کود برای درخت پسته را برای شما یان میکنیم .
این مطلب را نیز بخوانید: کود شیمیایی
- افزایش رشد گیاه : کود های مناسب برای درخت پسته دارای عناصر مغذی هستند که عملکرد های حیاتی گیاهان را افزایش میدهند و در نتیجه موجب رشد بیشتر ، بهتر و سالم تر درختان میشوند . این مواد موجب افزایش تعداد برگ ها و شاخه ها نیز میشوند .
- بهبود کیفیت محصولات تولید شده : استفاده از بهترین کود برای درخت پسته باعث افزایش کیفیت پسته ها از نظر اندازه و طعم خواهد شد. برای مثال وجود عنصر میزان کافی از عنصر پتاسیم ، موجب خندان تر شدن پسته ها میشود .
- تقویت و توسعه ریشه : استفاده از کود درخت پسته موجب تقویت چشمگیر ریشه ها و توسعه بهتر آنها میشود و که موجب تسهیل جذب مواد مغذی برای درخت میشود؛در نتیجه درخت در شرایط نا مساعد و در مقابل تنهش های محیطی مقاومت بیشتری خواهد داشت .
- افزایش محصول دهی : استفاده با برنامه و مدیریت شده از کود ها میتواند موجب باردهی بهتر محصولات درخت پسته شود . افزایش میوه ها و بهتر شدن کیفیت و اندازه میوه ها از نتایج استفاده از کود مورد نیاز است . کود هایی که دارای فسفر و نیتروژن باشند تاثیرات مثبتی در این زمینه خواهند داشت .
- افزایش مقاومت در برابر بیماری ها : استفاده از کود های مناسب درخت پسته با تامین کردن عناصر ماکرو و ریز مغزی موجب افزایش مقاومت درختان در برابر شرایط نامساعد ،تنش های محیطی ، بیماری ها و آفات زراعی میشود .
زمان و روش مصرف کود پسته
زمان و روش مصرف کودها در کشاورزی موضوعی بسیار مهم است . ممکن است ما از بهترین کود برای پسته استفاده کرده باشیم اما به دلیل اینکه در زمان اشتباه و از روش نامناسب کود را به کار بردیم ، با هدر رفتن کود و یا حتی آسیب زدن به درختان مواجه شویم .
کشاورزان و باغداران با توجه به درختان و محصولات خود باید زمان مناسب برای کوددهی گیاهان را مشخص کنند تا بهینه ترین استفاده از کودها ببرند و از هدر رفتن کود و یا آسیب به درختان جلوگیری کنند .
این مطلب را نیز بخوانید: نقش کود پتاسیم در گیاهان
هر کود با توجه به ویژگی هایش و گیاهی که برای آن به کار میرود زمان مصرف متفاوتی دارد . با این حال ما در این بخش زمان ها و روش های کوددهی پسته را به طور کلی برای شما بیان خواهیم کرد.
به یاد داشته باشید که برای یادگیری برنامه درست و کامل استفاده از کود پسته باید با کارشناسان فعال در این زمینه مشورت کنید چرا که اشتباهات در برنامه تغذیه میتواند خسارات سنگینی به باغ شما وارد کند .
زمان کوددهی
درخت پسته در زمان فصل بهار رشد بسیاری میکند به همین خاطر بهترین کود برای درخت پسته در این فصل ، کود های نیتروژنه میباشد.
در زمانی که مغز پسته درحال تشکیل باشد باید از کود های فسفات و پتاسه استفاده نمود چرا که برای رشد مغز مورد نیاز است.
و همچنین در اواخر فصل رشد پسته باید از کود هایی که حاوی عنصر بور هستند استفاده کرد چرا که در این دوره نیاز درختان به این عنصر چند برابر میشود.
روش
کود آبیاری روشی میباشد که در آن کود درخت پسته در آب حل شده و از طریق سیستم آبیاری وارد خاک میشود . در این روش کود به سرعت جذب ریشه ها میشود چرا که به آسانی در دسترس ریشه هستند و در آخر به اندام های بالایی خواهند رسید .
این مطلب را نیز بخوانید: کود شیمیایی اوره چیست ؟
محلول پاشی روشی است که در آن کود مایع از طریق دستگاه سم پاشی به برگ ها پاشیده میشود . این روش زمانی کاربرد دارد که یک شری از عناصر خاص در زمان مشخص باید به درختان برسد .
روش چالکود روشی است که در آن کود در نزدیکی درختان داخل خاک چال میشود تا بستری که درختان در آن کاشته شده اند را تقویت کند و با گذر زمان به درختان برسد . این روش به آبیاری نیاز ندارد .