کود هایی که هرساله در زمین های کشاورزی و باغ ها به کار میروند،انواع مختلفی دارند که هرکدام از آنها، نتایج و خواص خاص خود را دارند.یکی از پرطرفدار ترین کودهایی که در کشاورزی، باغداری و حتی مراقبت از گیاهان خانگی و آپارتمانی به کار میرود، کود های آلی هستند.این کود ها نیز انواع مختلفی دارند که در اشکال مختلف به بازار عرضه میشوند و هرکدام از آنها، در مواضع مختلف به رشد و سلامتی گیاهان کمک میکنند.
در این مقاله به معرفی کود های آلی، مزایای آنها و روش مصرف آنها خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
کود های آلی چه کود هایی هستند؟
به موادی که به خاک یا گیاهان اضافه میشوند تا مواد مغذی را تأمین کرده و رشد را حفظ کنند، کود گفته میشود.به کود هایی که به طور طبیعی از روش های مختلف و متعددی تولید میشوند، کود آلی یا ارگانیک گفته میشود.این کود ها دارای پسماند های جانوری هستند مانند ضایعات فرآوری گوشتی، کود های دامی و … .
این کودها همچنین به عنوان کود ارگانیک،کود طبیعی ،کود سبز،کمپوست یا ورمی کمپوست نیز شناخته میشوند. برعکس کود های شیمیایی، کود های آلی فاقد ترکیبات شیمیایی هستند و این موضوع کمک بسیاری به محافظت از محیط زیست میکند چراکه آلودگی های کمتری به وجود خواهد آمد.
فواید و ویژگی های بسیار و منحصر به فردی که این کود ها دارند، باعث شده که به یکی از محبوب ترین نهاده های کشاورزی در زمینه خرید کود کشاورزی تبدیل شوند.
کود های طبیعی شامل انواع مختلفی از مواد معدنی و مغذی مانند اکسیژن،نیتروژن ،هیدروژن و فسفر هستند که به عملکرد میکرو اورگانیزم های خاک بهبود میبخشند.استفاده از کود های ارگانیک باعث میشود تا اثر کود ها در میوه دهی گیاهان بیشتر شود.
کود های طبیعی از چه موادی به وجود می آیند؟
همانند کودهای شیمیایی، با توجه به نوع کود در فرآیند تولید کود کمپوست مواد مختلفی به کار میرود.تمامی مواد به کار رفته در تولید این نوع کود ها از طبیعت گرفته شده، در فرآیند های طبیعی به وجود آمده اند و فاقد مواد شیمیایی هستند.
از جمله موادی که در کود های اورگانیک وجود دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برگ های پوسیده درختان و گیاهان
- شاخه های پوسیده درختان و گیاهان
- مواد دفع شده دام هایی مانند گاو، گوسفند و مرغ
- انواع جلبک های دریایی
این مواد دارای منابع آهن،روی،منگنز و اسید هیومیک هستند که برای گیاهان بسیار مفید است و به عملکرد های حیاتی آنها کمک بسیاری میکنند.
کود های آلی به سه روش کلی تولید میشوند .این روش ها عبارتند از:
1. فرآوری(بازیافت پسماند ها)
2. تجزیه طبیعی(کمپوست سازی)
3. فراهم سازی مواد آلی(جمع آوری موادی مانند کود کرم خاکی و چوب فرسوده)
ویژگی ها و مزایای کود کمپوست
تمامی کود ها و موادی که برای تقویت گیاهان و افزایش عملکرد و محصولدهی آنها به کار میرود، مزایایی دارند که مخصوص مواد تشکیل دهنده آنهاست؛در نتیجه هر کودی برای به وجود آوردن نتایج به خصوصی تولید شده.برای مثال در زمینه خرید کود کشاورزی آنلاین دیده شده که افراد به دنبال کود برای توسعه ریشه یا کود برای گلدهی بیشتر هستند.بنابر این باید از ویژگی های کود ها آگاه باشیم.
در این بخش تعدادی از ویژگی ها و مزایای کود اورگانیک را برای شما توضیح میدهیم.
- کود های آلی یا کمپوست، دارای موادی با بار منفی و ذرات چسبنده هستند که باعث به هم چسبیدن ذرات ریز خاک و به وجود آمدن دانه های درشت میشوند.این فرآیند نوجب افزایش کیفیت خاک خواهد شد.
- بستر های آلی برای کشت محصولات به دلیل حاصل خیز بودن،تهویه بهتری دارند.این موضوع کمک بسیاری به فعالیت های حیاتی گیاه به خصوص جذب مواد غذایی میکند.
- از بهترین و پرمصرف ترین انواع کود آلی ، کود مرغی ( پلیت مرغی ) و کود های گاوی هستند . این کود ها از فضولات مرغ و گاو ها به وجود می آیند که منابع بسیار مغذی ای برای خاک ها و گیاهان هستند.این کود ها با گذر زمان مواد معدنی و طبیعی مورد نیاز گیاهان را در خاک آزاد کرده و موجب تامین نیاز های گیاه میشوند.
- این کود ها دارای مواد اورگانیکی هستند که به زخیره سازی آب در گیاه کمک بسیاری میکنند؛ به همین دلیل استفاده از کود های طبیعی در مناطق خشک بسیار بیشتر از سایر نواحی میباشد.
- کمبود مواد آلی در زمین های کشاورزی و خاک های موجود در مزارع امروزه موجب تبخیر سریع تر رطوبت خاک ها و از بین رفتن حاصلخیزی خاک میشود. کود کمپوست به دلیل داشتن مواد آلی ساختار خاک را بهبود می بخشد.
- موادی که در کود طبیعی وجود دارد مانع از گسستگی یا فشردگی بیش از حد خاک میشوند.
- استفاده از این کود ها که مواد آلی و طبیعی را برای خاک و گیاه تامین میکنند باعث میشود تا میزان شوری و PH خاک تنظیم شود.
- کود های آلی علاوه بر اینکه برای خاک و محیط زیست خطر و آلودگی ایجاد نمیکنند بلکه به بقای محیط زیست هم کمک میکنند زیرا از تمامی مواد آنها از طبیعت و در فرآیند های طبیعی به وجود آمده و با بکار بردن آنها درواقع داریم آنها را به طبیعت بازمیگردانیم.
- استفاده از کود آلی باعث میشود تا گیاهان به هرگونه کود شیمیایی عادت نکنند و دچار وابستگی نشوند که در نتیجه مقاومت گیاه در مقابل تغییرات محیطی و بیماری ها افزایش پیدا خواهد کرد.
طرز استفاده کود های ارگانیک
اگر میخواهید از کود هایی که استفاده میکنید بهینه ترین و کامل ترین استفاده را ببرید، باید بدانید که زمان و روش کوددهی دو فاکتور بسیار مهم در زمینه کوددهی میباشد.آگاهی از روش مناسب و برنامه کوددهی درست باعث میشود تا عملکرد کودهایی که به کار میبریم چند برابر شده و از هدر رفتن کود ها جلوگیری شود.
در این بخش چند نکته مهم برای استفاده از کود های ارگانیک را برای شما ذکر خواهیم کرد.
برخی از کود های طبیعی مانند کود جلبک در آب حل میشوند و برخی دیگر این قابلیت را ندارند.کود هایی که در آب حل میشود را از میتوانیم از طریق محلول پاشی و یا کودآبیاری استفاده کنیم که هم موجب صرفه جویی و هم سرعت بخشی به عملکرد آنها میشود.استفاده کود ارگانیک از روش محلول پاشی باعث تسریع جذب مواد مغذی و کنترل مقدار کود استفاده شده میشود.
کود هایی که در آب حل نمیشوند را میتونیم از دو روش ترکیب با خاک و یا چالکود مورد استفاده قرار دهیم که هردوی آنها اثرات مثبتی خواهند داشت.برای مثال ترکیب کود اورگانیک با خاک باعث میشود تا میزان حاصلخیز بودن خاک افزایش یابد،خاک ساختار بهتری داشته باشد و فعالیت های میکروبی در خاک بیشتر شود.
زمان مناسب استفاده از کود های ارگانیک
بهترین زمان استفاده از کود های طبیعی که کشاورزان و باغداران معمولا در آن کوددهی را انجام میدهند، فصل های پاییز و بهار میباشد.در این زمان ها جذب مواد آلی تشدید شده و کود ها بهتر به گیاهان میرسند.