تمامی کشاورزان، باغداران و گلخانه داران باید بدانند که برای مصرف بهینه با عملکرد بالا و صرفه جویی در مصرف کود، باید زمان و میزان درست استفاده از کود مورد نظرشان را بدانند.در غیر این صورت کود های خود را هدر داده و حتی میتوانند موجب به وجود آمدن آسیب هایی در گیاهان خود بشوند.در نتیجه استفاده درست از کود ها همیشه طبق برنامه ای مناسب که توسط متخصصان طراحی شده میباشد.
یکی از پر مصرف ترین کود هایی که امروزه در میان کشاورزان و باغداران محبوبیت زیادی کسب کرده کود مرغی میباشد.در این مقاله به معرفی کود مرغی، انواع و مزایای آن و از همه مهم تر بهترین زمان مصرف کود مرغی خواهیم پرداخت.با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
کود های حیوانی
کود های حیوانی مصرف بسیاری در زمینه کشاورزی، باغداری و حتی فضای سبز شهری دارند.به طور کلی در زمینه خرید کود کشاورزی این محصولات طرفداران بسیاری دارند.کود های حیوانی از پسماند نگهداری و فضولات حیوانات دامی مانند گاو ها، گوسفند ها، مرغ ها و … به دست می آیند.این مواد در دسته کود های آلی یا همان کود های طبیعی قرار میگیرند.
کود های دامی منابع سرشار از مواد غذایی و عناصر ضروری برای گیاهان هستند.این مواد غذایی از طریق ریشه جذب گیاه شده و به فعالیت های حیاتی گیاهان مانند فتوسنتز بهبود میبخشند.با استفاده کردن از این کود ها شاهد تقویت گیاهان زراعی و بهبود رشد و کیفیت محصولاتمان خواهیم بود.
کود حیوانی همچنین تاثیر بسزایی بر کیفیت خاک های ما میگذارد و با بهبود ساختار کلی خاک ها موجب حاصلخیز تر شدن زمین های کشاورزی ما میشوند.همچنین استفاده از این کود ها موجب به وجود آمدن احتمال آلودگی محیط زیست نخواهد شد چرا که این کود ها کامل طبیعی بوده و به طبیعت با میگردند.
کود مرغی چیست؟
کود مرغی از فراوری شدن فضولات مرغ به دست می آید که در میان کود های حیوانی از ارزش بسیاری برخوردار است.این کود از عناصر مغذی بسیاری مانند آهن، پتاسیم، فسفر، روی، ازت، کلسیم و … برخوردار است که کمک قابل توجهی به رشد گیاهان و افزایش کیفیت محصولدهی آنها میکند.این مواد موجود در کود مرغی با توجه به شرایط مختلفی مانند محل تولید کود و تغذیه موحودات بستگی دارد.به همین دلیل درصد ها و کیفیت های مختلفی برای این محصول وجود دارد.
یکی دیگر از مواد موجود در این کود اوریک اسید میباشد.این محصول میزان اوریک اسید بیشتری نسبت به سایر کود های دامی دارد و به همین دلیل استفاده از کود مرغی برای گوجه تاثیرات بسیار مثبتی خواهد داشت.چراکه ریشه گیاهان از طریق دسترسی به اسید اوریک منبع تامین نیتروژن مورد نیاز خود را پیدا کرده و از آن برای حیات و رشد استفاده میکنند.استفاده از مقدار کافی و در بهترین زمان مصرف کود مرغی، موجب تقویت چند برابر گیاهان ما میشود.
این کود با رساندن عناصری مانند روی و آهن به خاک موجب افزایش کیفیت و ساختار خاک نیز میشود.کود مرغی با گذر زمان عناصری مانند نیتروژن را در خاک آزاد میکند و این باعث میشود که استفاده از کود مرغی برای خیار، کدو، بادمجان و فلفل نتایج بسیار مثبتی به وجود بیاورد. مزایای بسیاری که در این محصول وجود دارد نسبت به قیمت کود مرغی، باعث شده تا کشاورزان برای تامین کود های خود و هنگام خرید کود کشاورزی آنلاین توجه زیادی به این محصول بکنند.
انواع کود مرغی
کود های مرغی از چند روش و ستر مختلف به دست می آیند.و هرکدام از این انواع، ویژگی های به خصوص خود را دارند مانند بیشتر یا کمتر بودن برخی عناصر.این انواع عبارتند از:
- کود سیستم تنفس
- کود مرغ تخم گذار در بستر
- کود نیمچه های تخمگذار
- کود بستر جوجه گوشتی
این کود ها به سه شکل پلیت، پودری و مایع در بازار وجود دارند که هرکدام از آنها روش مصرف متفاوت و قیمتی متفاوتی دارد.برای مثال کود مرغی مایع از راه کود آبیاری و یا محلول پاشی استفاده میشود.کود مایع مرغی ممکن است قیمت بیشتری نسبت به شکل های پلیت و پودری این کود داشته باشد.
مزایا و معایب کود مرغی
تمامی کود ها از کود های آلی تا شیمیایی ممکن است ویژگی هایی داشته باشند که برای ما یا گیاهان آزار دهنده باشند و یا حتی درصورت استفاده بیش از حد و یا اشتباه، موجب نابودی گیاهان ما بشوند.البته که دانستن ویژگی های مختلف یک کود قبل از خرید آن بسیار مهم است چرا که درصورت استفاده از کود نامناسب نتایجی که به دنبال آنها هستیم را دریافت نخواهیم کرد.به همین دلیل باید بکوشیم تا با انتخاب مناسب ترین کود مرغی و استفاده در بهترین زمان مصرف کود مرغی، بهینه ترین استفاده رو ببریم و از خطرات احتمالی جلوگیری کنیم.
در این بخش تعدادی از خواص کود مرغی و همچنین مضرات کود مرغی را برای شما توضیح میدهیم.
خواص کود مرغی
- فاقد عوامل بیماری زا
- فاقد بذر علف هرز
- تامین نیاز گیاهان به عناصر غذایی
- کاهش نیاز گیاهان به کود های شیمیایی
- بیشتر کردن فعالیت میکرو اورگانیزم های مفید موجود در خاک
- اصلاح بافت خاک به دلیل تولید هوموس
- افزایش سرعت جوانه زنی
- افزایش میزان نگهداری آب در خاک
- اثر طولانی مدت
- افزایش کیفیت محصولات
- تحریک رشد گیاهان
- افزایش مقاوت گیاه در برابر بیماری های گیاهی
- افزایش مقاومت دربرابر آفات زراعی
معایب کود مرغی
- این کود مقدار زیادی فسفر و نیتروژن دارد که در صورت استفاده بیش از حد موجب شوری خاک خواهد شد
- ایجاد بیماری ها و آلودگی های مختلف قارچی درصورت فراوری شده نبودن کود
- امکان وجود عناصر سنگین مانند کادمیوم،روی و سرب
- بوی تند و نامطبوع
- درصورت استفاده بیش از حد حجم تراکم نیتروژن خاک افزایش میابد
بهترین زمان مصرف کود مرغی
همانطور که در بخش های قبلی ذکر کردیم، برای استفاده بهینه و افزایش بازدهی کود های مورد استفاده باید به اندازه کافی و در زمان مناسب آنها را بکار ببریم.کود مرغی نیز از کود های مهم و سرشار از مواد مغذی میباشد که درصورت استفاده نکردن از آن در بهترین زمان مصرف کود مرغی، آن را هدر داده ایم . در این بخش به شما توضیح میدهیم که بهترین زمان استفاده کود مرغی چه زمانی است.
به طور کلی از کود مرغی در هر زمانی میتوانید استفاده کنید.اما بهترین زمان مصرف کود مرغی در فصل بهار میباشد؛چراکه در این زمان گیاهان جذب مواد مغذی بیشتری دارند و کود مرغی میتواند این نیاز ها را برطرف کند.
این کود همچنین در زمان قبل از کاشت گیاهان استفاده میشود و به عنوان یک کود پایه بکار میرود.این باعث میشود تا مواد غذایی کافی و عناصر ضروری برای رشد گیاهان تامین شود.
همچنین باید بدانید که نیاز گیاهان مختلف به عناصر مختلف میزان متفاوتی دارد و در زمان های مختلف میتواند متغیر باشد.به همین دلیل نیاز گیاهان نیز میتواند شاخصی تایین کننده برای زمان کوددهی به درختان و گیاهان زراعی باشد.برای آگاهی از یک برنامه دقیق برای استفاده از کود ها حتما با یک گیاه پزشک متخصص مشورت کنید تا برنامه ای مناسب برای محصولات شما تنظیم کند.