روش های آبیاری کشاورزی

آبیاری مزارع

گیاهان برای حیات و رشد درست به آب نیاز دارند. آبیاری به معنای تامین آب مورد نیاز گیاهان به شکل غیر طبیعی ، به هدف افزایش تولید محصولات کشاورزی میباشد . آبیاری در بعضی اوقات به هدف کنترل دما و رطوبت هوا و کاهش احتمال بیماری و آفت زدگی نیز استفاده میشود . در این مقاله به آبیاری و معرفی روش های آبیاری میپردازیم .

روش های آبیاری نوین گیاهان  

اهمیت آبیاری

رطوبت موجود در خاک زمین های زیر کشت ، باید در حدی باشد که گیاهان دچار کمبود منابع آب نشوند . اما باید بدانید که همانطور که کمبود آب موجب ضعف و یا حتی مرگ گیاهان میشود ، وجود بیش از حد آب نیز میتواند آسیب هایی به وجود بیاورد .آب مورد نیاز مزارع اکثرا از منابع آب زیر زمینی مانند سفره ها ، چشمه ها چاه ها ویا منابع سطحی آب مانند رودخانه ها و برکه ها تامین میشود . اما در مناطقی که دارای منابع کمتری از آب هستند ، استفاده از روش های آبیاری کشاورزی ضروری میباشد .

روش های زیادی برای آبیاری مزارع وجود دارند که از گذشته تا به حال دچار تغییراتی شده اند . -روش های قدیمی آبرسانی مانند حوضچه ، کانالی و شیاری، علاوه بر خسته کننده و وقت گیر بودن ، مصرف آب بالایی نیز دارند . با این حال از این روش ها همچنان در کشور های مختلف از جمله هند استفاده میشود .

انواع آبیاری

-روش های آبیاری نوین مانند آب یاری قطره ای ، با توجه به پیشرفت علم و فناوری در زمینه ی کشاورزی ، سهولت زیادی به فرآیند آبیاری زمین ها و باغ ها بخشیده اند . روش های نوین معمولا در مناطق کم آب کاربرد دارند و موجب رشد و برداشت محصولات بهتر میشوند . این روش ها همچنین موجب صرفه جویی و پخش عادلانه آب در زمین ها و باغ ها میشوند .

روش های آبیاری کشاورزی

انواع روش های نوین آبیاری

روش های نوین که با استفاده از نازل ،لوله و پمپ ها انجام میشود ، دارای چهار نوع زیر سطحی ، سطحی ، قطره ای و بارانی میباشد .

سیستم سطحی

در روش سطحی ، آب از طریق جاذبه بر روی سطح زمین ها پخش می‌شود. این روش یه عنوان آبیاری ثقلی و غرقابی نیز شناخته میشود . در این روش از کانال ها به عنوان منبع آب استفاده میشود و زمین ها به شکلی دسته بندی میشوند که تدریجا از منبع دور شوند تا آب در تمام زمین حرکت کند .

سیستم آبیاری سطحی

به منظور عبور راحت آب از میان ریشه ها ، گیاهان در بسترهایی که به شکل موازی (مانند تصویر) تنظیم شده اند کاشته میشوند . در این روش مزرعه را غرقاب میکنیم تا با گذر زمان آب جذب خاک شود ؛ از آنجایی که گیاهان فقط توانایی جذب مقدار مشخصی از آب هستند ، بکار بردن این روش موجب هدر رفتن مقدار زیادی از آب میشود . همچنین ممکن است این روش موجب غرق شدن گیاه بشود .

سیستم زیر سطحی

در این روش آبیاری از طریق لوله هایی که بین 10 تا 60 سانتیمتر زیر زمین قرار دارند انجام میگیرد . این روش موجب جلوگیری از هدر رفتن آب ، کاهش تبخیر و کنترل مقدار علف های هرز میشود . سیستم زیر سطحی به اندازه دیگر سیستم ها رایج نیستند اما به دلیل مصرف بهینه آب ، درحال معروف تر شدن هستند .

سیستم آبیاری زیر سطحی

آبیاری قطره ای

روش های آبیاری قطره ای از بهینه ترین روش ها هستند . با این سیستم ، آب از طریق لوله های پلاستیکی که کنار محصولات قرار داده شده به شکل قطره ای و با جریان کم بر روی سطح بستر اطراف گیاه میریزد و خاک دور گیاهان را مرطوب میکند .

آبیاری قطره ای

روش قطره ای هزینه بسیار کمی دارد و مصرف آب را بهینه سازی میکند ، اما عواملی مانند سختی و آلودگی آب میتواند تاثیرات منفی ای روی این سیستم بگذارند . روش قطره ای برای محصولاتی مانند سبزیجات و میوه ها بسیار مناسب هستند .

روش بارانی

آبیاری بارانی

یکی‌ از‌ روش‌ های‌ آبرسانی محصولات‌کشاورزی، روش بارانی میباشد که از طریق آب پاش هایی که در نقاط مرکزی مزرعه قرار دارند، آب مانند باران روی خاک پخش شده و رطوب خاک را آفزایش میدهد. این سیستم آبیاری مزارع ، بهترین پوشش را به خصوص در زمین های ناهموار ارائه میدهند .

 

جهت طرح کردن سوالات به صفحه تماس با ما مراجعه نمایید .